Z tego artykułu dowiecie się, jak przechowywać żywność w lodówce tak, aby efektywnie wykorzystać przestrzeń i wydłużyć przydatność produktów spożywczych. Warto robić to z głową, ponieważ odpowiednio przechowywane jedzenie utrzymuje lepszą jakość. Wskazówki warto wykorzystywać na co dzień, jednak stają się jeszcze ważniejsze, gdy nie chcemy marnować jedzenia po świętach, imprezach rodzinnych i innych okolicznościach. Jak więc układać jedzenie w lodówce?
Dobrze przechowywane jedzenie w lodówce dłużej utrzymuje swoje walory odżywcze, smakowe i zapachowe, a także prezentuje się lepiej. Jednak zanim zabierzesz się za układanie jedzenia na półkach lodówki w odpowiedni sposób, pamiętaj o kilku podstawowych zasadach przechowywania żywności. To nie czarna magia, a trzymanie się zasad pomoże utrzymać porządek w lodówce 😉. Do najważniejszych zaliczamy przede wszystkim:
Zasady przechowywania żywności w lodówce
1. Nigdy nie wkładaj gorącego i ciepłego jedzenia do lodówki. Zawsze odczekaj, aż potrawa wystygnie.
2. Surowe jedzenie zawsze trzymaj w pojemnikach lub na talerzu, dzięki temu unikniesz nieprzyjemnych zacieków.
3. Wędliny i sery zawsze przechowuj w plastikowych pojemnikach.
4. Produkty z najkrótszą datą przydatności trzymaj na wierzchu.
5. Nie trzymaj produktów blisko siebie, ani jeden na drugim. Pomiędzy nimi powinien być przepływ powietrza.
6. Zawsze domykaj drzwi lodówki i zamrażalnika.

Jak przechowywać jedzenie w lodówce?
To, na której półce trzymasz konkretny rodzaj artykułów spożywczych, ma bardzo duże znaczenie. To dlatego, że na każdym z „pięter” lodówki panuje nieco inna temperatura. Różne rodzaje żywności potrzebują innych warunków przechowywania. Jeśli nadal nie wiesz, gdzie co położyć w lodówce – spokojna głowa, już wyjaśniamy!
Co położyć na górnej półce lodówki?
Na górnej półce panuje najwyższa temperatura, zazwyczaj jest to ok. 8 stopni Celsjusza. Dlatego warto wykorzystać te warunki do przechowywania wszelkich produktów mlecznych. W końcu to tam najlepiej rozwijać się będą bakterie kwaszące. Na najwyższej półce postaw jogurty, mleka, kefiry czy śmietany.
Warto postawić tam także te produkty, którym nieco wyższa temperatura nie zaszkodzi: konfitury, powidła, dżemy czy chociażby ciasta. Warto pamiętać, że na niższych półkach lodówki powstają bakterie gnilne, które skracają żywotność takich produktów.
Co powinno znaleźć się na środkowej półce w lodówce?
To miejsce dla wszystkich szybko psujących się produktów spożywczych. Z pewnością w panującej tam temperaturze, czyli ok. 4-5 stopni Celsjusza, świetnie odnajdą się wszelkie sery, twarogi i wędliny. Oczywiście trzymane w plastikowych, szklanych czy silikonowych pojemnikach 😉! Na środkowej półce lodówki możesz także przechowywać samodzielnie upichcone potrawy, także zupy. Warto też postawić tam posiłki gotowe do spożycia, sosy oraz resztki jedzenia. Te ostatnie zachowają świeżość dłużej także na najwyższej z półek lodówki. Dodatkowo środkowa półka to doskonałe miejsce dla gotowanego mięsa i sałatek.
Co postawić na dolnej półce w lodówce?
Najniższa półka lodówki jest najchłodniejszym miejscem i na ogół panują tam ok. 2 stopnie Celsjusza. Dlatego też najlepiej stawiać tam surowe mięso i ryby. Przechowując je w lodówce, nie zapomnij o odpowiednich pojemnikach. Na dolnej półce warto postawić też wszelkie surowe i nieprzetworzone produkty. Pamiętaj o tym, by surowe mięso zawsze lądowało na tej półce – unikniesz wtedy zanieczyszczenia krzyżowego!
Co trzymać w szufladzie w lodówce?
To miejsce dla świeżych warzyw i owoców. Nie zapomnij dokładnie umyć ich przed włożeniem do lodówki i przechowuj je w oddzielnych komorach! Dobrym lifehackiem jest umieszczenie w szufladzie… twardych serów długo dojrzewających.
Co trzymać w drzwiczkach lodówki?
Boczne półki są świetnym miejscem dla tych produktów, które wymagają jedynie lekkiego schłodzenia. To dlatego, że temperatura na drzwiczkach wynosi ok. 10-15 stopni Celsjusza. Możemy wstawić tam sosy, napoje, a także masło czy chrzan oraz żurawinę. Zazwyczaj na drzwiczkach znajdziemy specjalną półkę na jaja. Wykorzystaj ją!
Jeśli chcemy w lodówce trzymać leki i kosmetyki, półki na drzwiczkach będą dla nich idealnym miejscem.

Jaka powinna być idealna temperatura w lodówce?
Nie jest łatwo wskazać optymalną temperaturę, ponieważ różne produkty wymagają różnych warunków chłodzenia. Jednak zaleca się, aby temperatura w lodówce wynosiła między 0 a maksymalnie 5 stopniami Celsjusza. W tak niskich temperaturach nie musimy obawiać się, że wszelkie bakterie i mikroorganizmy będą rozwijać się do woli. Chociaż lodówka nie powstrzyma ich całkowitego namnażania, to odpowiednia temperatura skutecznie spowolni ten proces, a nasze zakupy z Barbora.pl będą po prostu dłużej świeże!
Jakie produkty należy chłodzić? Co powinno być w lodówce?
W lodówce powinny być przechowywane produkty żywnościowe, które wymagają chłodzenia, aby zachować ich świeżość i jakość. To między innymi:
- Produkty mleczne: mleko, jogurt, ser, masło.
- Mięsa, drób, wędliny, ryby.
- Warzywa i owoce: sałata, pomidory, ogórki, papryka, jagody, truskawki.
- Jaja.
- Produkty długoterminowe: przetwory, konserwy, mrożonki.
- Sosy, pasty, musztarda, keczup, majonez, pasta z czosnku.
- Napoje: mleko, soki, napoje gazowane.
- Gotowe potrawy: dania jednogarnkowe, zupy, dania mięsne, ciasta.
Jeśli macie wątpliwości czy jakieś produkty muszą być przechowywane w lodówce, najlepiej zajrzyjcie na etykietę. Zawsze znajdziecie tam informacją o minimalnej i maksymalnej temperaturze przechowywania produktu. Jeśli jednak przyrządziliście danie, i nie wiecie, czy należy włożyć je do lodówki, zastanówcie się, jakich składników użyliście bez obróbki termicznej. Jeśli wymagają one chłodzenia, to znak, że cała potrawa również go wymaga.