Znajdziecie tu przydatne porady dotyczące zdrowego jedzenia, a także wskazówki związane z codziennymi zadaniami w kuchni. Wszystkie z nich przygotowane z myślą o Was przez panią dietetyk Magdę Jarzynka-Jendrzejewską. Uwaga — wszelkie nowe porady publikować będziemy właśnie w tym wpisie. :)
Sposób na warzywa i owoce poza sezonem!
Jednym z najlepszych sposobów utrwalania warzyw i owoców jest... MROŻENIE.
Według wielu badań proces ten pozwala na zachowanie wysokiej wartości odżywczej (m.in. małe straty witamin C, A i E), a przy okazji walorów sensorycznych oraz oczywiście żywieniowych i zdrowotnych. Badania potwierdzają także, że zawartość błonnika, polifenoli, magnezu, cynku, miedzi i żelaza w mrożonych warzywach (brokułach, grochu, marchewce, fasolce szparagowej, szpinaku) utrzymuje się na podobnym poziomie, co w produktach świeżych.
Dzięki mrożeniu możemy cieszyć się ulubionymi potrawami nawet wtedy, gdy pora na dany produkt już dawno minęła. Dodatkowym atutem jest to, że warzywa i owoce mrozimy w sezonie, kiedy są najsmaczniejsze i zawierają najwięcej cennych składników odżywczych, witamin i minerałów.
Jako dietetyk polecam mrożonki dla urozmaicenia diety w warzywa i owoce, zwłaszcza zimą, kiedy dostęp do świeżych, sezonowych produktów jest ograniczony. Szeroki wybór mrożonek znajdziesz na www.barbora.pl.
Jak dbać o odporność dziecka jesienią i zimą?
Dbanie o odporność naszych pociech powinno być niezwykle istotnym elementem, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ciągłe zmiany temperatury, deszcz czy porywisty wiatr, czasem nawet śnieg, sprzyjają powstawaniu przeziębień lub cięższych do zwalczenia infekcji. Układ odpornościowy powinniśmy wzmacniać szczególnie zdrową i urozmaiconą dietą. W związku z tym wskażę produkty, których jesienią nie powinno zabraknąć w diecie dziecka. Są to:
· Świeże warzywa i owoce
Oczywiście owoce i warzywa sezonowe, które oprócz bycia bombą witaminowo-mineralną, dostarczają cenne przeciwutleniacze, a także błonnik pokarmowy, który wspiera mikroflorę jelitową.
Jako dietetyk szczególnie polecam czerwoną i żółtą paprykę oraz owoce cytrusowe. Produkty te są bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Uszczelnia naczynia krwionośne. Wspiera naturalną ochronę organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi. Wspomaga również wchłanianie żelaza.
Bardzo zachęcam do wzbogacenia dziecięcej diety także o źródła przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki przyczyniające się do rozwoju infekcji. Przeciwutleniacze skracają czas trwania choroby i osłaniają nabłonek. Znajdziemy je np. w winogronach czerwonych, zielonych warzywach (takich jak szpinak, jarmuż, brokuł), pomidorach i owocach jagodowych (jak malina borówka, truskawka). W przypadku, gdy pora roku nie pozwala na spożywanie świeżych owoców, nie wahajmy się skorzystać z tych mrożonych. A jak kolor warzyw i owoców wpływa na ich właściwości? O tym przeczytacie tutaj!
· Orzechy i pestki
Zawierają dużo cynku, selenu, żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, a także błonnika i białka. Są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (np. E) oraz NNKT- niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym omega-3). Mają korzystny wpływ na mikroflorę jelitową (wspierają rozwój pożytecznych bakterii w jelitach).
Szczególnie polecam pestki dyni, migdały i nerkowce zawierające cynk, będący mikroelementem tworzącym barierę ochronną przed infekcjami na tle bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Cynk jest odpowiedzialny także za powstawanie białych krwinek. Z kolei orzechy brazylijskie to bogate źródło selenu, odpowiadającego za reakcje przeciwutleniające oraz eliminujące reaktywne formy tlenu. Co ważne, selen jest prekursorem w wytwarzaniu potrzebnych przeciwciał! Znane wszystkim orzechy włoskie zawierają natomiast kwasy tłuszczowe omega-3 pomagające w walce z infekcjami, łagodzące stan zapalny organizmu (wykazują działanie przeciwzapalne). Pomagają też w obniżeniu wysokiej gorączki i wspomagają eliminowanie bólu.
· Ryby
Najlepszym wyborem są świeże ryby ze znaczną zawartością niezbędnych w utrzymaniu prawidłowej odporności – wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) z rodziny omega-3 oraz witaminy D, a także selenu.
Selen znajdziemy w rybach takich jak łosoś i makrela. Selen jako silny przeciwutleniacz zmiata wolne rodniki, zapobiegając rozwojowi m.in stanów zapalnych. Wpływa na wzrost komórek odpornościowych – limfocytów T i komórek określanych mianem natural killers (NK). Witaminy D3, tak ważnej dla dziecięcych kości, dostarczą nam śledzie, łosoś, dorsz. Witamina ta, co nie wszyscy wiedzą, wspiera prawidłowe działanie układu odpornościowego, przeciwdziałając nawracaniu chorób górnych dróg oddechowych. Wykazuje działanie przeciwzapalne. W sezonie jesienno-zimowym niezbędna jest suplementacja witaminy D3.
· Fermentowane produkty mleczne
Bakterie mlekowe na drodze fermentacji mlekowej wytwarzają kwas mlekowy, który rozbija cząsteczki białek i tłuszczów zawartych w produkcie. Dzięki temu substancje odżywcze zawarte w jogurcie, kefirze, czy maślance są łatwiej przyswajalne, co jest niezwykle istotne przy infekcjach.
Wybieraj jak najczęściej produkty będące źródłem bakterii fermentacji mlekowej. Należą do nich jogurt naturalny, kefir, maślanka. Fermentowane produkty mleczne są nośnikiem bakterii o działaniu probiotycznym, dzięki czemu korzystnie wpływają na florę jelitową. Dodatkowo wykazują działanie przeciwzapalne.
Zdecydowanie łatwiej jest osłabić swoją odporność (m.in. poprzez nieprawidłowo prowadzony tryb życia), niż ją odbudować. Dlatego niezwykle istotna jest kompleksowa troska o zdrowie własne i najbliższych. Zacznij ZAPOBIEGAĆ, by nie musieć LECZYĆ! Jakość wyżej wymienionych produktów również jest bardzo ważna. Aby mieć pewność, że będą świeże i pochodzą od sprawdzonych producentów, warto zrobić zakupy na Barbora.pl lub w aplikacji Barbora. Firma dba o to, by szczególnie sezonowe produkty były objęte rabatami, a możliwość dostawy nawet tego samego dnia jest pomocna w utrzymywaniu zbilansowanej diety u naszych pociech. Nie dajmy się infekcjom!