Kuchnia
15/9/2022

Jak z masła zrobić masło klarowane? Czym jest takie masło?

Masło klarowane powinno być nieodzownym elementem naszych kuchennych podbojów. Dlatego warto zaopatrzyć się w gotowy produkt lub po prostu wykonać je samemu ze zwykłego masło. To nic trudnego! Jak przerobić takie zwykłe masło na masło klarowane, tak niezbędne do np. smażenia? Jak się klaruje masło? Podpowiadamy!

 

Czym jest masło klarowane?

Jeśli zastanawiasz się, co to jest masło klarowane, to odpowiedź jest bardzo prosta: to niemal w 100% tłuszcz mleczny. Oznacza to, że masło klarowane, jest niczym innym, niż zwykłym masłem, tyle że oczyszczonym z białka, wody, osadów i innych zanieczyszczeń.

Ten typ masła wywodzi się z terenów Afryki, Azji oraz Bliskiego Wschodu i znany jest ludzkości od setek lat. Masło klarowane w kuchni indyjskiej i pakistańskiej zwane jest masłem ghii (chociaż nieco różni się od naszego masła klarowanego), w etiopskiej spotkamy je pod nazwą saute, a na Bliskim Wschodzie możemy usłyszeć o samnie.

 

Tanie masło do masła klarowanego

Jak prawidłowo sklarować masło?

Przepis na klarowane masło nie jest trudny i możesz śmiało przyrządzić je w domu. Sam proces klarowania polega na podgrzewaniu tłuszczu, pozbywaniu się z niego wody i zbieraniu wytrącających się białek oraz osadów. Do klarowania masła potrzebujesz kostkę tradycyjnego masła. Często tanie masło w promocyjnej cenie znajdziesz na Barbora.pl!

Jak dobrze klarować masło?

  • Masło pokrój w kostkę lub plasterki.
  • Umieść masło w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu.
  • Gdy pojawi się na nim piana, delikatnie usuwaj ją łyżką.
  • Masło podgrzewja tak długo, aż cała woda wyparuje.
  • Ostudź je. Gotowe!

Najpierw nieco je rozdrobnij – pokrój w kostkę lub cienkie plasterki.  Włóż je do rondelka z grubym dnem lub na patelnię i podgrzewaj na małym ogniu.

Po dłuższej chwili zobaczysz, jak pojawia się na nim warstwa piany. Postępuj tak, jak w przypadku zbierania szumowin z rosołu – delikatnie unoś pianę łyżką i wyrzucaj. Masło trzymaj na palniku tak długo, aż wyparuje z niego cała woda. Jak długo klaruje się masło? 500 g masła będziesz klarować ok. 15-20 minut, za to 1 kg masła ok. 30-40 minut. Gdy nie będziesz widzieć już żadnego osadu, to znak, że jest gotowe. Masło należy ostudzić.

Jak poznać, że masło jest już sklarowane?

Dobrze sklarowane masło rozpoznasz po złocistej barwie i tym, że jest przezroczyste. Czy masło podczas klarowania mieszać? Nie ma takiej potrzeby, pianka wytrąci się sama! Mieszając masło podczas klarowania, ryzykujesz także, że białko, które pozostanie na dnie garnka czy patelni, zmiesza się z masłem.

Ostudzone masło klarowane najlepiej przelewać do naczynia przez gazę. Tak zrobione domowe masło klarowane przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku – dzięki temu zachowa swoją świeżość na dłużej.

Jeśli zamiast klarować masło, wolisz zakupić gotowy produkt, znajdziesz go na www.barbora.pl.

 

Czym różni się masło klarowane od zwykłego?

Przede wszystkim masło klarowane, w przeciwieństwie do masła stołowego, ekstra czy jakiejkolwiek innej odmiany masła (o nich przeczytacie tutaj), nie jełczeje, ani się nie utlenia. Jest także o wiele bardziej wydajne niż zwykłe masło – już jedna łyżka masła klarowanego zastąpi kilka łyżek oleju!

Masło klarowane jest długotrwałe. Zwykłe masło możemy trzymać w lodówce ok. 30 dni, w przypadku masła oczyszczonego to nawet 15 miesięcy! Nawet w temperaturze pokojowej, schowane w szafce, wytrzyma ok. 9 miesięcy.

Masło klarowane ma również inny smak i zapach niż zwykłe masło stołowe. Jego smak jest bardziej intensywny, a zapach jeszcze bardziej słonawy. To przez brak wody i laktozy w składzie masła klarowanego. Co ciekawe, mleko wytworzone podczas klarowania masła jest  bogate w białko i inne składniki odżywcze, które są powszechnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym, zwłaszcza w produkcji sera.

Dlaczego nie powinno smażyć się na maśle?

Smażenie na zwykłym maśle nie jest zalecane, ponieważ ma ono niższą temperaturę dymienia niż masło klarowane i wiele innych olejów roślinnych. Temperatura dymienia to temperatura, przy której tłuszczj zaczyna się dymić. Dym, który wydziela się z tłuszczu, jest pełen szkodliwych związków chemicznych, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Masło jest produktem, który zawiera 80% tłuszczu, z czego aż 61% to kwasy tłuszczowe nasycone. Kwasy tłuszczowe nasycone przy podwyższonej temperaturze mogą ulegać utlenieniu, co prowadzi do powstawania niekorzystnych dla zdrowia substancji, takich jak aldehydy czy kwasy tłuszczowe trans.

Kolejnym problemem jest to, że masło składa się w dużej mierze z wody, która w wysokiej temperaturze po prostu paruje. A to może prowadzić do przypalenia potrawy.

Klarowania masła na patelni. Tak się klaruje masło

Czy masło klarowane jest zdrowe?

W masłach występują alergeny, na które niektórzy mogą być wrażliwi. Kazeiny i laktozy w maśle klarowanym nie znajdziemy, dlatego jest idealnym substytutem zwykłego masła dla osób borykających się z nietolerancją laktozy.

Proces klarowania masła nie oczyszcza go z witamin i wartości odżywczych, toteż znajdziemy w nim fosfor, wapń, cynk, miedź czy potas. Witaminy A, D, E, Ki B także obecne są w maśle klarowanym.

Należy uważać przy podgrzewaniu tego tłuszczu do wysokich temperatur! W temperaturze 235 stopni Celsjusza może się zacząć palić. Masło klarowane jest bogate w tłuszcze, w tym te nasycone, które są niezbędne dla utrzymawania zdrowia. Jednak ich nadmierne spożycie może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Warto więc zachować umiar w jedzeniu masła klarowanego i nie traktować go jako jedynego źródła tłuszczy w diecie. Zdrowe i zrównoważone jedzenie powinno zawierać różnorodne tłuszcze - nienasycone i nasycone, a także węglowodany, białka i wiele innych składników odżywczych.

 

Do czego stosuje się masło klarowane?

Wykorzystujemy je głównie do smażenia potraw, np. mięs, ryb, warzyw czy jaj. Jednak świetnie nadaje się do pieczenia, smażenia w głębokim tłuszczu, a nawet można wykorzystać je jako składnik sosów. Znajdą się i tacy, którzy smarują nim kanapki. A jeśli chcecie zrobić tradycyjny pączek – pamiętajcie, że musi się on smażyć właśnie na maśle klarowanym!

Oczyszczone masło sprawdzi się także jako składnik zup – wzbogaca ich smak i aromat. Dodatek masła klarowanego w daniach pozwala lepiej przyswoić składniki odżywcze rozpuszczalne w tłuszczach. Warto dodać takie masło do np. owsianki! Klarowane masło jest też często stosowane jako składnik marynat, past do smarowania i masła do pieczywa.

W kuchni indyjskiej jest powszechnie używane jako baza do przyrządzania różnych potraw, w szczególności duszonych warzyw i mięsa. Jest też często stosowane jako składnik różnych mieszanek przyprawowych, takich jak garam masala.

W kosmetyce, masło klarowane jest często stosowane jako naturalny środek nawilżający i odżywczy do pielęgnacji skóry i włosów. Jest również stosowane przy produkcji kosmetyków, takich jak balsamy do ust, kremy do twarzy i balsamy do ciała, ponieważ jest bogate w składniki odżywcze, a do tego ma właściwości nawilżające.

Co zamiast masła klarowanego do smażenia?

Jeśli nie macie dostępu do masła klarowanego lub chcecie unikać produktów pochodzenia zwierzęcego i zastanawiacie się, czym zastąpić masło klarowane, macie do wyboru kilka alternatyw:

  1. Olej kokosowy, który jest często używany jako zamiennik masła klarowanego w kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Ma on wyższą temperaturę dymienia niż zwykłe oleje roślinne i daje potrawom charakterystyczny smak kokosa.
  2. Oliwa z oliwek jest również dobrym wyborem do smażenia na wysokiej temperaturze. Dodatkowo nadaje potrawom delikatny smak i aromat.
  3. Olej rzepakowy jest kolejną alternatywą, a to dzięki swojej wysokiej temperaturze dymienia.
  4. Olej słonecznikowy również będzie strzałem w dzisiątkę!
  5. Olej arachidowy jest jednym z najlepszych olejów do smażenia na wysokiej temperaturze, a dzięki jego delikatnemu smakowi, jest często wykorzystywany w kuchni azjatyckiej.

Pamiętajcie, że niektóre oleje roślinne, takie jak olej sojowy i olej z kukurydzy, nie nadają się do smażenia na wysokiej temperaturze! Wybeirając tłuszcz do smażenia zawsze zwracajcie uwagę na informacje zawarte na etykiecie produktu.

Barbora

ZOBACZ TAKŻE

DLA CIEBIE

Darmowe kolorowanki do pobrania dla Twojego maluszkaDarmowe ebooki z przpepisami na różne okazje. Pobeirz teraz!