Zastanawiacie się, jak wykorzystać mięso z rosołu? Niezależnie czy jest to wołowina, kurczak czy chociażby indyk, to świetny sposób na dodanie smaku i wartości odżywczych do kolejnych posiłków! Nie bez kozery taka gospodarność w kuchni to jeden z podstawowych sposobów na oszczędzanie pieniędzy i dbanie o otaczające nas środowisko. Skoro to same plusy, jak można wykorzystać mięso z rosołu?
Czy gotowane mięso jest zdrowe?
Tak, chociaż najzdrowszą formą obróbki termicznej jest gotowanie na parze. Podczas zwykłego gotowania, pod wpływem wysokiej temperatury, mięso traci wilgoć i zmniejsza swoją objętości oraz gęstość. W rezultacie mięso staje się bardziej soczyste i miękkie.
W trakcie gotowania dochodzi także do denaturacji białek w mięsie. Białka składają się z wielu aminokwasów połączonych ze sobą w specyficzny sposób. Pod wpływem wysokiej temperatury aminokwasy rozluźniają swoje wiązania, co sprawia, że mięso łatwiej poddaje się rozkładowi na mniejsze składniki.
Zapewne zastanawiacie się, czy gotowane mięso traci na wartości. Niefortunnie tak. Każda obróbka termiczna niszczy m.in. witaminy. Jednak dzięki gotowaniu, ich duża część przechodzi także do wywaru. To dlatego rosół jest prawdziwą bombą witaminową!
Co to jest umami?
Umami to „mięsny” smak, który nie jest ani gorzki, ani słony, ani słodki czy nawet kwaśny. Ten delikatny, odkryty nieco ponad 100 lat temu piąty smak, określany jest również „rosołowym”. To dlatego, że gotowanie mięsa prowadzi do powstawania takich związków chemicznych, jak aminokwasy aromatyczne i heterocykliczne aminy, które jeszcze bardziej intensyfikują odczuwanie tego charakterystycznego smaku i zapachu.
Co zrobić z mięsa z rosołu?
To kwestia smaku i preferencji kulinarnych, bo rozwiązań mamy naprawdę wiele! Mięso z rosołu można wykorzystać ponownie na kilka sposobów. Chociaż gotowane mięso nie jest już tak wartościowe, to nadal stanowi świetne źródło białka. Z pewnością pomoże urozmaicić smak potraw i dodać im ciekawą teksturę. Wiele osób zastanawia się, czy mięso z rosołu można smażyć. Jak najbardziej! Jak więc dobrze wykorzystać mięso, które zostało z rosołu?
Poniżej znajdziecie 20 pomysłów jak wykorzystać mięso z rosołu:
1. Zrób z niego białkowy dodatek do sałatek.
2. Dodaj je do kanapek lub wrapów jako źródło białka.
3. Rozdrobnij mięso i dodaj je do zup oraz gulaszów.
4. Mięso pokrój w plasterki i podawaj z marchewką z rosołu.
5. Pokrój mięso w plastry i podawaj jako danie główne, w towarzystwie warzyw lub innych dodatków.
6. Użyj mięsa, aby zrobić sałatkę z kurczaka lub makaron z kurczakiem.
7. Zrób z niego idealny dodatek do omletu czy nawet jajecznicy.
8. Zainspiruj się kuchnią hiszpańską i użyj mięsa do zrobienia empanad lub quesadillas.
9. Wybierz kuchnię polską – przygotuj pierogi z mięsem i kapustą.
10. Przygotuj zapiekankę z mięsem z kurczaka i ryżem.
11. Zrób stir-fry z mięsem i warzywami.
12. Rozdrobnij mięso i użyj go jako farszu do wontonów lub egg rolls.
13. Przygotuj z mięsa farsz do pieczarek lub jaj.
14. Dodaj je do placków ziemniaczanych lub klopsików.
15. Zrób z niego gulasz.
16. Przygotuj fajitas lub burritos z kurczakiem.
17. Zrób knedle z mięsem.
18. Wykorzystaj mięso jako dodatek do pizzy.
19. Przygotuj z mięsa pastę do smarowania kanapek.
20. Zrób pulpeciki!
Co zrobić z udek z rosołu?
Udka najlepiej odsączyć. Przygotuj panierkę z mąki, jaja oraz przypraw zmieszanych z bułką tartą. Obtocz w niej ugotowane udka i podsmaż na rozgrzanej patelni na dowolnym tłuszczu, aż się zarumienią.
Co jeszcze zrobić z udka z rosołu? Przygotuj pieczone pałki z kurczaka. Udka obtocz w oliwie i ziołach, następnie włóż do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Najlepiej smakują podawane z sosem grzybowym.
Co zrobić z resztek gotowanego mięsa?
Zastanawiacie się, jak wykorzystać mięso z rosołu, ale wcale nie zostało go tak dużo? Jeśli mięsa po rosole zostało nam niewiele, warto połączyć je z innymi składnikami, np. warzywami i przygotować pyszną pastę do smarowania chleba. Alternatywnie, niewielka ilość mięsa sprawdzi się świetnie jako jeden ze składników farszu do np. pierogów czy empanady.
Niezawodnym rozwiązaniem jest także postawienie na proste pulpety z mięsa gotowanego z zupy. Aby je przyrządzić, wystarczy oddzielić mięso od kości i razem z warzywami z rosołu zmielić je w maszynce do mięsa. Następnie najlepiej dodać pieprz i sól, nieco gałki muszkatołowej i uformować z masy kulki. Takie pulpeciki gotujemy w rosole przez maksymalnie 10 minut. Najlepiej podawać je wraz z sosem grzybowym lub śmietanowym.
Co zrobić z mięsa z rosołu na szybko?
Jeśli nie mamy dużo czasu i chcemy szybko wykorzystać pozostawione po gotowaniu mięso, najlepiej przygotować potrawkę. Mięso z rosołu obieramy ze skórki i oddzielamy od kości. Marchewkę kroimy na plasterki, a ryż gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni, na roztopionym maśle, podsmażamy szklankę rosołu z mąką, energicznie mieszając. Do sosu dodajemy marchewki i warzywa wedle uznania, a na końcu dodajemy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
A jakie są Wasze sposoby na wykorzystanie mięsa po rosole? Dajcie znać na naszym profilu na Facebooku!