Kuchnia
22/8/2022

Jak ubić śmietanę? Bita śmietana od podstaw!

Puszysta i delikatna, ale trzymająca konsystencję. Słodkawa, ale nie przesłodzona... jak ubić śmietanę? Chociaż ubijanie śmietanki nie jest trudne, to nowicjuszom potrafi sprawić nielada wyzwanie. A to wyjdzie zbyt rzadka, a to kompletnie nie trzyma swojej formy. Podpowiadamy, jak uniknąć podstawowych błędów i mieć pewność, że nasi goście, lub my sami, będziemy zachwyceni deserem udekorowanym bitą śmietaną!

 

Jaka śmietana do ubicia?

Do ubijania nadają się wyłącznie śmietanki o wysokiej zawartości tłuszczu. Śmietanka 36% ubija się najlepiej i to właśnie po nią powinniśmy sięgać w większości przypadków. Jeśli robimy bitą śmietanę z domieszką mascarpone, lepszym wyborem będzie śmietana 30%.  Jednak odpowiednia zawartość tłuszczu w śmietanie to nie wszystko! Aby śmietana dobrze się ubijała, musi być także odpowiednio schłodzona. W lodówce powinna spędzić co najmniej kilka godzin! Dobrą praktyką jest schłodzenie miski lub naczynia (szklane lub metalowe), w którym ubijać będziemy śmietanę. Śmiało można włożyć je na kilka minut do zamrażalnika. Jeśli chcemy szybko schłodzić śmietanę, bo zapomnieliśmy trzymać ją w lodówce, zapewnijmy jej kilkanaście minut odpoczynku w zamrażalce. To z pewnością pomoże!

 

Jak ubić śmietanę? Ubijanie bitej śmietany mikserem z odrobiną fixu

Jak dobrze ubić śmietanę?

  1. Dobrze schłodź śmietanę — to podstawa!
  2. Przełóż ją do zimnego naczynia — szklanego lub metalowego.
  3. Zacznij od najniższych obrotów, aby śmietana nie chlapała.
  4. Po chwili przejdź na najwyższe obroty i ubijaj ok. 2 minuty.
  5. Dodaj cukier puder lub fix.
  6. Ubijaj przez 2-3 minuty, aż mikser zacznie pozostawiać charakterystyczne smugi.

Jak ubić śmietanę? Gdy naczynie i śmietanka są chłodzone, czas zabrać się za ubijanie. Najlepiej robić to na wysokich obrotach, aby śmietana została ubita w jak najkrótszym czasie. Jednak na samym początku ubijania warto robić to na najniższych obrotach – aby kremówka się nie rozchlapała. Nie wpłynie to na jakość naszej bitej śmietany, a z pewnością uchroni naszą kuchnię ;).

Do śmietany warto dodać tzw. fix lub cukier puder, które pomogą utrzymać jej konsystencję. Dodajemy je pod koniec ubijania, gdy śmietanka nie jest już płynna, ale jeszcze nie osiągnęła końcowej, sztywnej konsystencji. A kiedy przestać ubijać śmietanę? Gdy mikser pozostawia charakterystyczne smugi. Jeśli jednak nie potrafimy ocenić tego na oko, odwróćmy miskę do góry dnem. Gdy śmietana nie wypływa to znak, że jest już gotowa.

Wszelkie dodatki smakowe, jak np. kakao, kawa czy chociażby aromat wanilinowy dodajemy pod koniec ubijania. A czy można łączyć śmietanę 30% i 36%? Nie, nie mieszamy ani śmietanek o różnej zawartości tłuszu, ani nawet produktów innych firm.

 

Jak usztywnić śmietanę?

Jeśli zastanawiacie się, co dodać do bitej smietany aby miała sztywną konsystencje, spróbujcie wzbogacić ją o żelatynę. Na 500 g śmietanki 30% llub 36% dodajcie 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzątku. Ważne, aby żelatynę porządnie schłodzić, zanim dodamy ją do śmietany! Dzięki temu się nie zwarzy.

Jak uratować przebitą śmietanę?

Śmietana, którą ubijamy zbyt długo, może się w końcu „przebić”, czyli rozwarstwić. Jeśli zareagujemy szybko – nic straconego! Gdy tylko zauważymy, że śmietana zaczyna się warzyć, przerwijmy ubijanie. Dodajmy do niej schłodzoną śmietankę (najlepiej o tej samej zawartości tłuszczu) i wymieszajmy. Następnie ubijajmy śmietanę jeszcze raz – tym razem pamiętając, by przerwać czynność w odpowiednim czasie ;). Jeśli nie mamy dodatkowej śmietany, możemy użyć skondensowanego mleka.

Pamiętajcie, że chociaż przebita śmietana nie nadaje się już do dekoracji ciast, to można jej użyć do smarowania ciast czy wykorzystać jako składnik sosów. A co w przypadku, gdy śmietany wyraźnie się nam zważy? Nie pozostaje nic innego, jak kontynuowanie ubijania i cieszenie się… domowym masłem.

Już wiecie, jak ubić śmietanę i pewnie zastanawiacie się, jak długo przechowywać bitą śmietanę w lodówce? Gdy włożymy ją do szczelnie zamykanego pojemnika, może ona przetrwać w lodówce 1 dzień.

Bita śmietana może być wykorzystana do wielu pysznych deserów

Ile można przechowywać bitą śmietanę?

Bita śmietana utrzyma swoją świeżość i konsystencję w lodówce przez ok. 6-8 godzin. To niewiele, dlatego najlepiej wykorzystać ją od razu po ubiciu. Po kilku godzinach w bitej śmietanie oddziela się warstwa tłuszczu i rzadsza pianka. Pamiętajcie, że każdy wypiek z bitą śmietaną, np. ciasto, nie może być przechowywany dłużej niż ubita śmietana. Jeśli chcemy przechowywać deser dłużej, zastanówmy się nad wykorzystaniem kremu zamiast bitej śmietany.

Jak zrobić bitą śmietanę bez śmietany?

Jeśli zapomnieliśmy zamówić śmietankę 30% lub 36%, a musimy zabrać się za ubijanie śmietany, mamy kilka wyjść. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie bitej śmietany... bez użycia śmietany:

  • Użyj mleka skondensowanego. Ubijaj je z cukrem pudrem, a otrzymasz słodką bitą śmietanę, która może być używana jako np. nadzienie do ciast.
  • Wykorzystaj... tofu! Rozgnieć je wraz z cukrem pudrem za pomocą widelca lub używając miksera, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie dodaj aromat (np. ekstrakt waniliowy).
  • Awokado: Możesz również użyć miękkiego awokado, które po zmiksowaniu z cukrem pudrem i mlekiem daje masę o konsystencji podobnej do bitej śmietany.
  • Postaw na nasiona lnu, które po namoczeniu i zblendowaniu zmienią się w masę o konsystencji niczym bita śmietana.
  • Użyj skondensowanego mleka kokosowego i postępuj tak, jak w przypadku ubijania zwykłej kremówki.

Pamiętajmy, że te substytuty nie będą mieć dokładnie takiego samego smaku i konsystencji jak prawdziwa bita śmietana, ale mogą stanowić rozsądną alternatywę dla osób, które unikają produktów mlecznych lub chcą poradzić sobie bez używania kremówki.

Dlaczego bita śmietana nie chce się ubić?

Bita śmietana może nie chcieć się ubić z kilku powodów. Jednym z nich jest brak schłodzenia produktu. Jeśli zapomnimy zawczasu włożyć śmietanę do lodówki, to może stać się zbyt ciepła i nie będzie w stanie utrzymać odpowiedniej konsystencji. Innym powodem może być fakt, że wybraliśmy śmietanę złej jakości – śmietana niskotłuszczowa lub skondensowana może nie być w stanie ubić się odpowiednio. Również pojemnik, w którym ubijamy śmietane oraz mieszadło, powinny być odpowiednio zimne.

Ciasteczka z bitą śmietaną

Jak połączyć serek mascarpone z bitą śmietaną?

Aby ubić bitą śmietanę z serkiem mascarpone, potrzebujesz:

  • 200-250 g mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Jak ubić śmietanę z mascarpone?

  1. Schłódź pojemnik, w którym będziesz ubijać śmietanę, przez około 30 minut w lodówce.
  2. Wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem, aż składniki połączą się.
  3. Ubij śmietanę kremówkę za pomocą miksera na wysokich obrotach, aż zacznie się robić gęsta. Nie przesadzaj z ubijaniem – śmietana powinna być jedynie lekko ubita.
  4. Delikatnie połącz mascarpone z ubitą śmietaną, używając szpatułki lub łyżki. Nie mieszaj zbyt długo, by nie zepsuć konsystencji!
  5. Nie czekaj i od razu wykorzystaj bitą śmietanę zgodnie z przeznaczeniem.

Warto zwrócić uwagę na proporcję mascarpone do śmietany, które powinny wnyosić mniej-więcej pół na pół. Dzięki temu uzyskamy odpowiednią konsystencję, nie za rzadką, ani nie za gęstą. Bita śmietana z mascarpone jest idealna jako składnik do deserów takich jak tiramisu, ciast czy ciasteczek. Jest trwalsza niż zwykła śmietana, więc można śmiało dekorować nią wypieki bez strachu.

Czy bita śmietana w sprayu jest zdrowa?

Niestety, bita śmietana w sprayu nie jest zalecana do spożywania na co dzień, ze względu na zawartość zagęstników, a także jej wysoką kaloryczność - to źródło tłuszczu i węglowodanów. Zawsze lepiej wybrać śmietankę 30% lub 36% i samodzielnie ją ubić. Jednak są sytuacje, gdy jest to niemożliwe. O ile nie stanie się to naszą rutyną, od wielkiego dzwonu możemy sięgnąć po bitą śmietanę w sprayu.

Barbora

ZOBACZ TAKŻE

DLA CIEBIE

Darmowe kolorowanki do pobrania dla Twojego maluszkaDarmowe ebooki z przpepisami na różne okazje. Pobeirz teraz!