Kuchnia
23/1/2023

Jak roztopić czekoladę? Jak rozpuścić ją szybko? Podpowiadamy!

Desery, ach desery… wiele z nich nie obejdzie się bez polewy czekoladowej. Czekolada do rozpuszczenia nadaje daniom wyrazistości, dodatkowych składników odżywczych i przede wszystkim mnóstwo smaku. Więc jak roztopić czekoladę tak, aby nie miała grudek? Przekonajcie się sami!

 

Kawałki czekolady białej, gorzkiej i mlecznej do rozpuszczenia na polewę

Jaka czekolada do roztopienia jest najlepsza?

Nie musisz się nad tym głowić. Wszystkie czekolady nadają się do rozpuszczenia. Jedynie czekolada biała, która zawiera najmniej kakao, topi się już w niższych temperaturach. Zarówno biała, mleczna jak i gorzka czekolada roztapiają się bezproblemowo, więc wybierając czekoladę, kieruj się preferencjami smakowymi lub przepisem! My doradzamy zdecydowanie się na czekoladę gorzką z dodatakiem mlecznej. Im mniej cukru tym lepiej ;). Pamiętaj jedynie by się nie spieszyć i roztapiać czekoladę powoli.

 

Jaka czekolada rozpuszcza się lepiej: tabliczki czy chipsy czekoladowe?

Aby uzyskać idealną rozpuszczoną czekoladę, najlepiej wykorzystaj do tego wysokiej jakości tabliczki czekolady. Chipsy czekoladowe nie są złym wyborem, ale należy pamiętać, że mogą zawierać więcej dodatkowych substancji niż sama czekolada. Dlaczego? Ze względu na swój kształt i delikatność mają w sobie stabilizatory. Mogą one być przeszkodą w doprowadzeniu roztopionej czekolady do gładkości. Uważajmy także na wszelkie wyroby czekoladopodobne.

 

Jak roztopić czekoladę? Użyj metalowej miki i podgrzewaj na parze.

Jak najlepiej roztopić czekoladę?

  1. Aby prawidłowo rozpuścić czekoladę, ustaw garnek z wodą na kuchence i zagotuj. Następnie zredukuj moc palnika.
  2. Połam czekoladę na osobne kostki i umieść je w suchej metalowej misce. Miska powinna przylegać do garnka, a jej dno nie powinno dotykać wody.
  3. Gdy miska z czekoladą jest już odpowiednio umieszczona nad lekko gotująca się wodą, od razu zacznij mieszać czekoladę.
  4. Gdy czekolada roztopi się, ostrożnie zdejmij miskę z garnka. Gotowe!

 

Jak szybko rozpuścić czekoladę?

Najszybszym sposobem na roztopienie czekolady jest pokruszenie jej i umieszczenie w bezpiecznej miseczce, a następnie podgrzanie w kuchence mikrofalowej. Wystarczy, że co ok. 30 sekund będziesz mieszać czekoladę. Należy podgrzewać ją tak długo, aż zobaczysz, że jej konsystencja jest gładka i bez grudek. Pamiętaj, by podgrzewać ją na mocy ok. 50%, inaczej możesz czekoladę przypalić!

 

Jaki jest sekret, by roztopiona czekolada była gładka?

Aby mieć pewność, że nasza czekolada będzie jedwabiście gładka, wystarczy dodać do niej jedną łyżeczkę oleju kokosowego. Należy robić to jeszcze przed roztopieniem – umieść czekoladę w filiżance i zalać łyżką oleju – to najlepsze proporcje, by czekolada stała się błyszcząca i gładka!

Idealnie gładka rozpuszczona czekolada wymaga mieszania

Dlaczego w rozpuszczonej czekoladzie są grudki?

Prawdopodobnie nie zabezpieczasz jej przed kontaktem z wodą. Łyżka, która mieszasz czekoladę, tak samo jak miseczka, powinny być suche, bez ani jednej kropli wody! Drugim powodem, dlaczego w czekoladzie robią się grudki, jest zbyt szybkie roztapianie jej. Cierpliwość to klucz do gładkiej masy. 😉

 

Rozpuszczona czekolada zastygła. Co teraz?

Nie martw się – czekoladę możesz rozpuścić ponownie! Jeszcze raz zagotuj wodę i powtarzaj wcześniejsze kroki. Możesz też nieco przyspieszyć proces, ścierając ją na tarce.

 

Jak uratować źle rozpuszczoną czekoladę?

Jeśli przedobrzymy z podgrzewaniem czekolady i zobaczymy, że stała się matowa i gęsta z wyraźnie oddzielonym tłuszczem, nie załamujmy rąk. Wystarczy natychmiast dodać do niej kilka łyżek (4-6) gorącej śmietanki i mieszać. Aby uratować zwarzoną czekoladę, możemy alternatywnie dodać do niej 2-3 łyżki mleka lub w ostateczności wody niegazowanej. Nie będzie wtedy jednak tak gładka, jak byśmy chcieli.


A jakie są Wasze sposoby na uratowanie czekolady? Dajcie znać w komentarzu!

Barbora

ZOBACZ TAKŻE

DLA CIEBIE

Darmowe kolorowanki do pobrania dla Twojego maluszkaDarmowe ebooki z przpepisami na różne okazje. Pobeirz teraz!