Kuchnia
18/8/2022

Jak pozbyć się moli spożywczych? Sposoby na walkę z nieproszonymi gośćmi

Mole spożywcze to nieproszeni goście, którzy zupełnie znikąd pojawiają się w naszych domach. Rozmnażają się równie szybko, co materializuja się w kuchennych szafkach. Potrafią więc szturmem doprowadzićdo niemałej inwazji. Choć lepiej pozbywać się ich na wczesnym etapie szturmu na dom, to istnieją sposoby, które pozwoląnam poradzić sobie z molami nawet wtedy, gdy na dobre zadomowią się w naszych kuchniach.

 

Mol spożywczy – jak wygląda?

Molem spożywczym nazywamy tak naprawdę mklika mącznego lub omacnicę spichrzankę, które są gatunkami motyli z rodziny omacnicowatych. Przypominają one ok. centymetrowe ćmy o szaro-brązowym umaszczeniu.  To jednak dorosła forma mola – ich cykl życia zaczyna się dużo wcześniej! Dlatego też na nic zda się pozbywanie jedynie latających owadów.

Mole w naszych domach rozmnażają się przez cały rok. W temperaturze pokojowej cykl życia jednego dorosłego osobnika trwa ok. dwa tygodnie. W tym czasie samice potrafią złożyć od 100 do 200 jaj – a z każdego z nich już po kilku dniach wychodzą na świat gąsienice. Szkodniki w takie formie, zanim zmienią się w dorosłe osobniki, potrafią żerować na żywności całymi miesiącami!

 

Wysypana mąka i kłosy przenicy

Skąd się biorą mole w kuchni?

Na jaja moli możemy natrafić w produktach sypkich. Często to my sami wraz z zakupami przynosimy je do domu. Chociaż w magazynach łatwiej uchronić się przed niedopatrzeniami, to już po wyłożeniu produktów na sklepowe półki, gdzie panuje temperatura pokojowa, można przeoczyć obecnośc moli. Nic nie stoi na drodze tym szkodnikom, by rozmnażać się w najlepsze! Mole upatrzyły sobie szczególnie orzechy, ale natknąć możemy się na nie nawet w suchej karmie dla zwierząt, musli czy suszonych owocach. Jaja, gąsienice i poczwarki moli najczęściej występują w:

- mąkach i kaszach
- makaronach i ryżu
- suchych przyprawach
- płatkach śniadaniowych
- orzechach, nasionach i ziarnach
- kawie i kakao oraz cukrze

Dobrą praktyką jest przełożenie tego typu produktów do szczelnie zamykanych, plastikowych lub szklanych pojemników zaraz po zakupie.

Jednak mole to żyjątka latające, więc do naszych domów mogą zawędrować także przez otwarte okno. Co zdarza się bardzo często! Dzieje się tak szczególnie latem, gdy okna domów są przez większość dnia uchylone. Jeśli któryś z naszych sąsiadów boryka się z atakiem moli, mogą one wlecieć do naszego mieszkania, nawet gdy otwieramy drzwi.

Jeśli zauważymy mola w domu, koniecznie przejrzyjmy wszystkie opakowania z żywnością.  Być może natrafiliśmy na zbłąkanego osobnika. Jeśli jednak w jakimś pojemniku czy opakowaniu znajdziemy larwę – jak najszybciej wyrzućmy całą jego zawartość! A jak poznać larwę mola? To małe, pełzające jasnożółte lub kremowe robaczki, które mogą mieć białą lub brązową główkę. Zostawiają za sobą podobną do pajęczyny nić. Trudno je przeoczyć :).

 

Ręce w rękawicach ochronnych myjące powierznchnię ścierką i sprayem

Jak zwalczać mole spożywcze?

Gdy upewnimy się,że szkodniki zadomowiły się w naszej spiżarni lub kuchni, powinniśmy przystąpić do gruntownych porządków w tych pomieszczeniach. Najlepiej postępować według naszej instrukcji:

1.      Wyrzuć wszelkie niezabezpieczone produkty sypkie.
2.      Usuń widoczne jaja i charaktersytyczne pajęczynki z szafek, zwracając uwagę na kąty i zakamarki.
3.      Przemyj wszystkie powierzchnie, szafki i blaty gorącą wodą z detergentem lub mydłem.
4.      Osusz szafki. Mole giną w wysokich temperaturach, dlatego warto wykorzystać do tego suszarkę do włosów.
5.      Po wysuszeniu dokładnie odkurz przestrzenie.
6.      Worki z wyrzuconą żywnością jak najszybciej wynieś do śmietnika.

 

Świeża lawenda związana sznurkiem leżąca na drewnianej podłodze

Jakie są domowe sposoby na mole spożywcze?

Najważniejsza jest prewencja! Raz w tygodniu przejrzyj wszystkie produkty sypkie, jakie masz w swojej kuchni. Używaj plastikowych lub szklanych pojemników na żywność. Możesz także zaopatrzyć się w lepy na mole, pułapki lub chemiczne odstraszacze. Jeśli jednak wolisz korzystać z naturalnych metod, koniecznie zaopatrz się w… ocet. To jeden z najbardziej znienawidzonych przez mole produktów. Samice mola nie złożą jaj w miejscu, gdzie woń octu jest wyraźnie wyczuwalna.

Idealnym sposobemna mole, zarówno w trakcie walki z nimi, jak i prewencyjnie, jest domowa mieszankao dstraszająca mole. Wystarczy, że do pojemnika wlejesz odrobinę octu i dodasz do niego kilka kropel olejku lawendowego, goździkowego, cytrusowego lub eukaliptusowego. Następnie spryskaj nim wnętrza szafek.

Jeśli nie jest Ci po drodze ze specyficznym zapachem octu, możesz skorzystać z dobroczynnych właściwości aromatu wanilinowego. Nasącz nim wacik i umieść go w szafce. Co jakiś czas dodawaj kilka kropel aromatu. Mole będą trzymały się z daleka! Podobnie działa lawenda, która też roztacza przyjemny zapach – przyjemny dla nas, mole go nie znoszą ;).

Do naturalnych sposobów działających prewencyjnie na mole należy też umieszczanie w szafkach skórek pomarańczy lub mandarynek. Możemy zastąpić je zielem angielskim czy liśćmi laurowymi – przyniosą ten sam efekt. Warto nie tylko włożyć je do samych szafek, ale także umieścić w pojemnikach z żywnością. Nie wpłyną na smaks kładników, ale molom zrobią dużą różnicę.

Chociaż żaden ztych sposobów nie da nam 100% pewności, że mole nie zagoszczą w naszych kuchniach, to jednak lepiej zapobiegać niż walczyć z małą inwazją nieproszonych gości.  A jakie są Wasze sposoby na mole? Dajcie znać na naszym Facebooku!

Barbora

ZOBACZ TAKŻE

DLA CIEBIE

Darmowe kolorowanki do pobrania dla Twojego maluszkaDarmowe ebooki z przpepisami na różne okazje. Pobeirz teraz!