Z pewnością w kuchennych magazynach czy na sklepowych półkach natknęliście się na intensywnie pomarańczową lub czerwoną, niewielką dynię. Istnieje duża szansa, że była to pochodząca z Japonii odmiana dyni o nazwie hokkaido. Co to jest dynia hokkaido? Jak ją rozpoznać? Odpowiadamy!

Jak wygląda dynia hokkaido
Dynia hokkaido – jak rozpoznać? Ta odmiana dyni charakteryzuje się przede wszystkim dość jaskrawym kolorem, który może być pomarańczowy, lecz także wpadać w odcienie czerwieni. To ze względu na zawartość karotenu, którego ma więcej niż np. marchewka! Dynia hokkaido jest mniejsza i lżejsza od innych odmian dyń, a zazwyczaj waży ok. 2-3 kg. Hokkaido nie ma imponujących wybrzuszeń i przypomina bardziej intensywnie pomarańczową cebulkę, niż klasyczną dynię.
Skąd pochodzi dynia hokkaido? To azjatycka odmiana dyni, która pojawiła się w Japonii w XVI wieku. Jej oryginalna nazwa to Uchiki Kuri (z jap. „czerwony kasztan”), choć oficjalnie znana jest pod nazwą dynia olbrzymia typ Hokkaido. Japońska nazwa dyni wiąże się z jej smakiem, który przypomina... pieczone kasztany.

Jak smakuje dynia hokkaido?
Dynia ta nie tylko przypomina smakiem kasztany, ale jej zbity, bezwłóknisty miąższ jest słodkawy. Czy dynie hokkaido można jeść ze skórą? Warzywo to jest nie tylko bardzo aromatyczne, ale także w całości jadalne – można spokojnie sięgać po jej miąższ, pestki, a nawet skórkę!
Dynia hokkaido coraz bardziej zyskuje na popularności nie tylko dzięki wyjątkowym walorom smakowym, ale także dzięki jej uniwersalności. Sprawdzi się jako idealny zamiennik mięs czy wędlin. To świetna podstawa dla wegańskich kotletów, past czy gulaszy. Śmiało możemy użyć hokkaido jako bazy dla klusków, kopytek, frytek, czy zrobić z niej chociażby purée. Wcale nie musimy ograniczać się do dań wytrawnych! Ze względu na swoją słodkawość, dynia hokkaido to ciekawy składnik deserów!
Możemy ją grillować, gotować, piec i poddawać obróbce termicznej tak, jak chcemy. Wystarczy znaleźć dobry przepis! Pamiętajmy jednak, że najwięcej wartości odżywczych ma jedzona na surowo – jako przegryzka czy składnik koktajli. Jednak walory smakowe to nie wszystko – hokkaido to piękna ozdoba wnętrz i podwórek w czasie jesieni.
Co zrobić z dyni hokkaido?
Jeśli zastanawiacie się, co można zrobić z dynią hokkaido i jak ja przyrządzić, od razu podpowiadamy: ogranicza Was jedynie wyobraźnia! Dynia ta nadaje się nie tylko do gotowania, ale także do deserów, czy nawet jako przekąska z dipem. Oto kilka przykładów potraw, w których możecie śmiało użyć dyni hokkaido:
- Pieczona dynia. Wystarczy pokroić dynię na kawałki, wyłożyć je na blasze do pieczenia, posypać ulubionymi przyprawami i piec w piekarniku aż do miękkości.
- Dyniowe purée. Dynię należy ugotować, a następnie zmiksować na gładko. Takie purée nadaje się świetnie jako zagęszczający składnik do zup i sosów, lub jako składnik... ciasta!
- Potrawka z dyni. Należy pokroić dynię w kostkę, a potem dusić z warzywami i mięsem.
- Sałatka. Dynię kroimy w cienkie plasterki i dodajemy jako skrobiowy składnik ulubionej sałatki.
- Smażona dynia. To świetna alternatywa dla mięsa. Dynię wystarczy pokroić w cienkie plasterki lub kostkę, a potem usmażyć na patelni z odrobiną oliwy, przyprawami i czosnkiem.

Jakie są odmiany dyni hokkaido?
Dynia Hokkaido posiada naprawdę wiele odmian – tych bardziej znanych jak "Amoro" czy "Aria", i tych znanych nieco mniej. Odmiany dyni hokkaido różnią się na ogół kolorem skórki, kształtem i rozmiarem. Niektóre z odmian to:
- "Buttercup" - odmiana o gładkiej skórce, przypominającym kulę kształcie i jasnozielonym, a czasem nawet żółtym ubarwieniu.
- "Red Kuri" - ma ciemnozieloną skórkę z czerwonymi plamami, i jest jedną z najsmaczniejszych odmian tego gatunku.
- "Sweet Mama" - jasnozielona odmiana dyni hokkaido o gładkiej skórce.
- "Aria" - jest ciemnozielona i kształtem zbliżona do kuli.
- "Ebisu" - to odmiana o ciemnozielonej skórce pokrytej jasnymi plamami.
- "Iroha" - ma gładką skórkę, a jej barwa jest ciemnozielona z czerwonymi plamami.
- "Autumn Gold" - żółta odmiana z zielonymi plamami.
- "Kabocha" - kulista i ciemnozielona.
- "Hokkaido Black" - ciemna odmiana o prawie czarnej skórce.
- "Hokkaido White" - jedna z najjaśniejszych odmian tego gatunku. Ma gładką, białą skórkę.
- "Onoya" - to ciemnozielona dynia z jasnymi plamami.
- "Tokyo Cross" - odmiana o ciemnozielonej barwie z czerwonymi plamami.
- "Buttercup Squash" - ma gładką skórkę i jest żółta z zielonymi plamami.
A czy dynię hokkaido można jeść na surowo?
Dynia Hokkaido może być jedzona na surowo, choć nie jest popularny sposób na docenienie jej smaku. Osoby które jedzą ją surowo często kroją ją na cienkie plasterki i podają z dipem lub jako składnik sałatek. Na ogół dyni hokkaido używa się jako składnika duszonych, pieczonych i smażonych potraw, a to ze względu na delikatny, kremowy miąższ. Pamiętajcie jednak, że niektóre odmiany dyni hokkaido są twardsze, bardziej suche i gorzkawe w smaku. Tych nie zaleca się jeść na surowo.
Właściwości dyni hokkaido. Czy jest zdrowa?
Jak najbardziej! To niskokaloryczna dynia, która jednocześnie dobrze syci. Na 100 gramów dyni hokkaido przypada jedynie 35 kalorii. To niewiele! Do tego w prawie 90 procentach składa się z wody. W parze z niską kalorycznością idzie także multum składników odżywczych. Warzywo to skrywa w sobie witaminę A, C, PP i witaminy z grupy B, a do tego mnóstwo minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo czy potas. Jak każde z warzyw, ma też wiele błonnika, a do tego bogata jest w beta-karoten.
Dlaczego warto jeść dynię hokkaido? Ze względu na dużą zasobność w beta-karoten ma bardzo dobry wpływ na wzrok. Poprawia także działanie naszego układu odpornościowego. Dynia ta działa dobroczynnie na układ pokarmowy. Wykazuje właściwości lecznicze, dzięki temu jest nieodzownym wsparciem w rozwiązywaniu problemów z trzustką, śledzioną i żołądkiem. Do tego wspiera odbudowę błony śluzowej. Ponadto wspiera prawidłowe działanie wątroby i nerek.
Czy warto jeść pestki dyni hokkaido? Tak, w szczególności powinni robić to najmłodsi, ponieważ dynia pomaga zwalczać pasożyty. Na tasiemce i owsiki warto także pić sok z dyni. Olej tłoczony z pestek tego warzywa obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarty w dyni kwas askorbinowy wykazuje działania antyoksydacyjne – innymi słowy opóźnia procesy starzenia się komórek. Minerały doskonalone wpływają na stan skóry, a błonnik poprawia perystaltykę jelit.
Zachęciliśmy Was do spróbowania dyni hokkaido? Koniecznie sprawdźcie nasze przepisy i przekonajcie się, jak w fajny sposób przygotować posiłek z wykorzystaniem tej dyni! Znajdziecie je tutaj: przepisy z dynią.