Kuchnia
2/8/2022

Czym zastąpić jaja w kuchni? Przekonaj się!

Jajka to nieodzowny element kuchennych zapasów. W końcu nachodzi nas czasem ochota na omlet czy naleśniki, ciasta, ciasteczka lub inne pyszności. W wielu kuchniach jajka znajdują się zawsze pod ręką. Co zrobić, gdy nieoczekiwanie zabraknie nam tego składniku? Co w wypadku, gdy nie możemy jeść jajek? Czym zastąpić jaja w kuchni? Podpowiadamy!

 

Na szczęście jaja nie są w kuchni nie do zastąpienia! Mają wiele zamienników, a najlepsza jest to, że zazwyczaj są to składniki, które znajdziemy w naszych kuchniach. Pamiętajmy jednak, że nie każdy zamiennik sprawdzi się w każdym przepisie. Wszystko zależy od tego, jaką rolę pełnią jajka. Jeśli zadaniem jaj jest sklejanie składników, możemy wykorzystać zamiast nich olej czy nawet mus jabłkowy. Jeśli pełnią funkcję zakwasu, wystarczy użyć octu w połączeniu z proszkiem do pieczenia. I chociaż wszelkie substytuty sprawdzą się świetnie, to efekt końcowy nie będzie dokładnie taki sam, jak w przypadku użycia jaj. Jednak przecież magia kuchni tkwi w poszukiwaniu nowych smaków i konsystencji!

 

Czym zagęścić ciasto zamiast jajka?

Kść dojrzałych bananów

1. Rozgnieciony banan

Im bardziej dojrzały, tym lepiej. Używajmy bananów z ciemnymi plamkami – są one słodsze, a do tego mają idealną „zlepiającą” strukturę. Taki banan świetnie skleja składniki wypieków. I chociaż nie sprawi, że ciasto wyrośnie, to nada mu wiele wilgoci. Jakie są proporcje? ¼ szklanki rozgniecionego banana zastępuje 1 jajko. Alternatywnie sprawdzi się także purée z owoców – np. jabłek, awokado czy dyni.

Ręka wyrabiająca ciasto z mąki, obok wałek do ciasta.

2. Mąka ziemniaczana

Idealnie sprawdzi się szczególnie jako substytut jajka w naleśnikach czy biszkoptach. Alternatywnie możemy użyć mąki z tapioki, sojową lub skrobię kukurydzianą. Proporcje: jedna pełna łyżka mąki ziemniaczanej z 3 łyżkami zimnej wody zastępuje 1 jajko.

Siemię lniane na trzech łyżkach

3. Siemię lniane

Do zagęszczania i wiązania ciasta możemy użyć siemienia pod dwiema postaciami. Jeśli mamy ziarna, wystarczy wsypać do garnka 3 łyżki, a następnie zalać je ½ litra wody. Po 5 minutach gotowania powinniśmy ujrzeć konsystencję przypominającą kisiel. Jeśli mamy już zmielone siemię lniane, jego jedną łyżkę zalejmy 1/3 szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszajmy. Siemię lniane ma lekko orzechowy posmak, więc wzbogaci walory smakowe każdego wypieku. Sprawdzi się przy wypiekaniu babeczek, ciastek czy pieczywa.

Żelatyna koloru czerwonego w przezroczystej miseczce na blacie

4. Żelatyna

Nic nie skleja tak dobrze, jak żelatyna. To substancja, która nie wpływa na smak potraw. Ma także świetną, wegańską alternatywę – agar-agar. Oba składniki mieszamy w takich samych proporcjach: 1 łyżeczka proszku połączona z 1 łyżką zimnej wody zastępuje 1 jajko.  

Ziarna nasion Chia w przezroczystej szklance

5. Ziarna Chia lub len

Sprawdzą się szczególnie dobrzy przy słodkich deserach, takich jak puddingi. Maja neutralny smak, więc nadadzą się do słodkich i wytrawnych wypieków. Pozostawione w wodzi ena noc nabiorą żelowej konsystencji. Proporcje? 1 łyżka nasion chia połączona z 3 łyżkami wody to 1 jajko.

Len To obok ziaren chia najbardziej uniwersalny zamiennik jaj. Zawdzięcza to swojej żelowej konsystencji, która świetnie udaje białko jajek. Sprawdzi się w większości wypieków. Proporcje są takie same, jak w przypadku nasion chia.

 

Czym spulchnić ciasto zamiast jajka ?

Ręce przesiewające mąkę do naczynia

1. Proszek do pieczenia lub soda

Tego delikwenta nie trzeba nikomu przedstawiać 😉. Nadaje wypiekom lekkości, a do tego pomaga ciastu wyrosnąć. Jedna łyżeczka proszku do pieczenia lub sody zastępuje 1 jajko. W połączeniu z łyżką oleju i wody świetnie imituje wiele właściwości jajka.

Rozsypana na białym blacie ciecierzyca

2. Aquafaba

Aquafaba to odsączona woda z ciecierzycy lub niektórych roślin strączkowych czy fasoli. Może powstawać na dwa sposoby: odsączona po gotowaniu lub przelana z puszki oraz słoika. Taki płyn możemy śmiało ubić na puszystą pianę niczym białko jajka. Alternatywnie warto dodać do ciasta trzy łyżki aquafaby zamiast jajka. Możemy robić z niej nawet bezę!

Ocet jabłkowy w białym naczyniu w towarzystwie przekrojonych jabłek

3. Ocet jabłkowy

Bardzo dobrze spulchnia ciasto i udaje jajko, szczególnie gdy połączymy go z mlekiem. Jeśli zależy nam na naprawdę dużym wzroście ciasta, połączmy jedną łyżkę octu z łyżeczką sody oczyszczonej.

Bąbelki wody

4. Woda gazowana

Woda gazowana pomaga nadać potrawom wilgotności, ale także dzięki zawartym w niej pęcherzykom powietrza spulchnia ciasto. Nada się idealnie przy wypiekaniu ciast czy babeczek. Zamiast 1 jajka użyj 1/4 szklanki wody.

Barbora

ZOBACZ TAKŻE

DLA CIEBIE

Darmowe kolorowanki do pobrania dla Twojego maluszkaDarmowe ebooki z przpepisami na różne okazje. Pobeirz teraz!