Chyba wszyscy nasłuchaliśmy się ostrzeżeń o kawie: a to wypłukuje magnez, a to szkodzi zębom, a do tego wcale nie działa pozytywnie… Wokół kawy narosło wiele mitów, a tak jak w większości podobnych przypadków, wszystko co przyjmowane z umiarem, może wyjść nam na dobre. A nawet na zdrowie!
Chociaż dyskusja o tym czy kawa jest zdrowa trwa od dziesięcioleci, to coraz więcej wskazuje na to, że picie kawy niesie ze sobą szereg prozdrowotnych korzyści. Czerpie z nich większość ludzi, ponieważ to właśnie kawa, zaraz obok herbaty i wody, jest w TOP3 najbardziej popularnych napojów na całym świecie. W końcu co roku ludzkość wypija ponad 450 miliardów filiżanek tego płynu. Kawę uprawia się w Azji, Afryce i Ameryce Południowej, a zawędrowała do nas aż z Etiopii.

Z czego robiona jest kawa?
Kawa jest napojem robionym z wypalanych i mielonych ziaren kakaowca. W jej składzie znajdziemy m.in. związki polifenolowe, sole mineralne – np. magnezu i potasu, niacynę, błonnik i oczywiście kofeinę.

Czy kawa jest zdrowa?
Zapewne wszyscy smakosze kawy ucieszą się z faktu, że w filiżance kawy ziarnistej, mielonej, w kapsułkach czy rozpuszczalnej, znajdziemy całą masę prozdrowotnych substancji odżywczych. Picie jej umiarkowanej ilości, tj. 3-5 filiżanek dziennie, o ile nie borykamy się z problemami zdrowotnymi jak wysoki poziom cholesterolu czy nadciśnienie, jest wręcz… wskazane. Ale uwaga – od kawy stronić powinny kobiety w ciąży! Dlaczego warto pić kawę? Wybraliśmy 5 najciekawszych prozdrowotnych właściwości kawy. Przekonajcie się!
1. Kawa poprawia humor
Zawarte w kawie cząsteczki kofeiny przypominają swoją budową adenozynę, dzięki czemu zajmują jej miejsce i oddziałują na receptory mózgu, które zajmują się wychwytywaniem informacji o zmęczeniu oraz rozdrażnieniu. Skutecznie je blokują i zmniejszają stany zapalne! Dodatkowo kofeina stymuluje układ nerwowy i poprawia zachodzące w mózgu procesy psychiczne oraz fizyczne.
2. Kawa zapobiega chorobie Alzheimera
Okazuje się, że picie kawy ma pozytywny wpływ na obniżenie ryzyka chorób Alzheimera i Parkinsona. Do tego może być wsparciem w ich leczeniu. Według badań osoby pijące 3-5 filiżanek kawy dziennie ograniczają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera o 30-65%. To bardzo dużo!
3. Kawa odmładza
Zawarte w kawie antyoksydanty neutralizują działanie wolnych rodników w organizmie. Opóźniają procesy starzenia się komórek i tkanek. Co ciekawe, jedna filiżanka kawy zawiera więcej antyoksydantów niż np. szklanka soku z pomarańczy. Działa też przeciwnowotworowo.
4. Kawa pomaga… oddychać!
Wiecie, co jest dobrym motorem sprawniejszego działania mięśni gładkich w oskrzelach? Kofeina! Ma działanie podobne do teofiliny, czyli leku przeciw astmie. Alergicy – do kaw! ;)
5. Walkę z próchnicą zacznij od kawy
Kawa wykazuje działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu skutecznie zapobiega osadzaniu się bakterii na szkliwie zębów. Zawarta w kawie witamina A wzmaga produkcję śliny, dzięki czemu zmniejsza ryzyko powstawania próchnicy. Oczywiście, o ile pijemy kawę bez cukru i mleka.

Czy kawa wypłukuje magnez?
Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. W skrócie – tak, choć nie ma w tym nic złego. Dlaczego? Okazuje się, że filiżanka kawy dostarcza naszym organizmom więcej magnezu, niż się go pozbywa. W 200 ml kawy znajduje się minimum 7 mg magnezu. A kawa wypłukuje go 4 mg na dobę. Kalkulacje jest więc jasna – bilans magnezu jest dodatni. Co ciekawe, badania wskazują, że w grupie wiekowej 30-64 lat głównym źródłem magnezu w codziennej diecie jest właśnie kawa! To dopiero obalenie mitu ;)