Zdrowie
12/10/2022

Co jeść przy przeziębieniu i grypie? Jaka dieta na infekcję?

Sezon jesienny nadszedł na dobre, a wraz z nim nastał okres różnych infekcji, przeziębień czy grypy. Na szczęście dobrze skomponowana dieta z pewnością pomoże zadbać o odporność organizmu, a także załagodzić działanie choroby. Jeśli zastanawiacie się, co jeść w chorobie i jaką dietę stosować na przeziębienie, koniecznie czytajcie dalej!

 

Zdrowe owoce na rpzeziebienie i chorobę lub grypę. Wzmacniają odporność

Dieta na odporność

Jeśli zamiast zmagać się z efektami choroby, wolicie jej zapobiegać, do swojego jadłospisu włączcie dietę na wzmocnienie organizmu. W końcu to, co jemy, ma niemały wpływna odporność. To dlatego, że stan naszych jelit nieodzownie wiąże się z jakością naszego układu odpornościowego. Spożywane przez nas jedzenie jest jednym z immunomodulatorów, czyli czynników zewnętrznych wpływających na stan odporności. Mogą one stymulować działanie układu (np. poprzez produkcję przeciwciał), ale także obniżać jego sprawność. Dlatego tak ważne jest, by w okresie jesiennym zapewnić jak najlepsze wsparcie w obronie przed infekcjami.

 

Dieta wspierająca odporność powinna być jak najbardziej różnorodna po to, aby dostarczyć nam różnorodnych składników odżywczych. Niedobory każdego z nich mogą obniżyć poziom odporności! Wśród tych najważniejszych znajdziemy witaminy z grupy A, E i D, przeciwutleniacze, probiotyki, minerały oraz kwasy tłuszczowe. Co jeść, żeby się nie przeziębić? Oczywiście sięgać po sezonowe warzywa i owoce! Są świetnym źródłem nie tylko beta-karotenu, ale także kwasu askorbinowego i innych witamin.  

 

Małe marchewki w diecie na grypę i odporność

Witamina A na odporność

Witamina A wspiera prawidłową rozbudowę i podział komórek tworzących układ odpornościowy. Jednak jej brak potrafi skutecznie zwiększać podatność organizmu na wszelkie infekcje, ponieważ zdolność makrofagów do pożerania drobnoustrojów zostaje zachwiana. Dodatkowo witamina A pomaga zachować ciągłość błon śluzowych, czyli mechanicznej bariery wielu narządów.

Witaminę A i karotenoidy znajdziemy w dużych ilościach w tłuszczach (np. maśle i margarynie), jajach, rybach, marchwi, papryce, batatach, jarmużu, szpinaku, morelach czy mango.

 

Przyrządzona ryba na talerzu pełna witaminy E

Witamina E

Podobnie do kwasu askorbinowego, także Witamina E jest naturalnym antyoksydantem. Chroni komórki przed starzeniem się i zwalcza wolne rodniki. Dodatkowo pobudza działanie makrofagów i osłabia immunosupresyjne, czyli łagodzące walkę organizmu, działanie drobnoustrojów.

Znajdziemy ją w płatkach owsianych i otrębowych, olejach (rzepakowy, słonecznikowy, sojowy), oliwie zoliwek, awokado, migdałach, orzechach, maśle, żółtkach jaja, drobiu i rybach oraz warzywach, np. szpinaku, pomidorze, marchwi, sałacie, a także owocach: morelach, porzeczce, jagodach i brzoskwiniach.

Słońce pomaga produkowac witaminę D na odporność przy przeziębieniu i grypie

Witamina D

Rola witaminy D jest między innymi regulowanie odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pobudza ją, a także dba o to, by nie była niepotrzebnie zbyt mocna. Ponadto bierze udział w procesie tworzenia komórek obronnych. Zapobiega także chorobom autoimmunologicznym.

Skąd czerpać witaminę D? Powstaje ona w naszej skórze pod wpływem działania promieniowania słonecznego UVB. Jednak 1/5 ilości witaminy D powinniśmy dostarczyć sobie wraz z pożywieniem. Jej źródłem są tłuste ryby, margaryny z witaminą D, grzyby i jaja.

 

Owoce dzikiej róży pełne są witaminy C

Witamina C

Zwana również kwasem askorbinowym, jest silnym przeciwutleniaczem. Pomaga ochronić komórki przed działaniem stresu oksydacyjnego powstałego w trakcie infekcji. Wbrew powszechnej opinii, witamina C nie jest cudownym lekiem na infekcje, ponieważ nie wpływa znacząco na ich przebieg. Suplementowana regularnie, w ścisłych dawkach, przez cały sezon grypowy pomaga zmniejszyć ryzyko przeziębienia.

Witamina C występuje m.in. w cytrusach, dzikiej róży, pomidorach, truskawkach, malinach, kiwi, brokułach, kalafiorze, brukselce, papryce, czarnej porzeczce.

Tym, co posiada właściwości mylnie przypisywane witaminie C, jest np. jeżówka, zwana echinaceą. Skraca czas przeziębienia, łagodzi objawy i zmniejsza ryzyko nawrotu infekcji.

 

Kasza gryczana i inne kasze to źródła makroskładników w chorobie na odporność

Kwasy tłuszczowe i substancje odżywcze

Kwasy omega-3 i omega-6 budują błony komórkowe komórek w układzie odpornościowym. Wpływają także na odpowiedź organizmu w przypadku stanu zapalnego. Znajdziemy je w tłustych rybach, orzechach i migdałach, olejach roślinnych, oliwie, awokado, soi.

Nie zapominajmy o odpowiedniej ilości selenu (wpływa na zdolność do produkcji przeciwciał), który znajdziemy w podrobach, rybach, owocach morza, mleku, mięsie i roślinach strączkowych.

Dbajmy o poziom cynku (stabilizuje błony komórkowe, wspiera produkcję limfocytów T), obecnym w kaszy gryczanej, mięsie, pełnoziarnistych produktach, pestkach dyni, orzechach i roślinach strączkowych.

 

Deska pełna zdrowego jedzenia z witaminami

Co jeść podczas przeziębienia i grypy? Jaka dieta na infekcję?

Co jeść na osłabienie organizmu? Dobrze zbilansowana dieta nie tylko pomoże wzmocnić nasz organizm, ale stanie się nieodzowną pomocą, gdy już zachorujemy. Podczas choroby pamiętaj o tych kilku punktach, a skutecznie dodasz sił organizmowi w walce z nieproszonymi gośćmi! Dieta na przeziębienie nie obędzie się bez poniższych zasad:

1. Podczas każdego posiłku pamiętaj o warzywach i owocach. Sprawdzą się w szczególności superfoods, które mają wyjątkowo dużo właściwości odżywczych.

2. Jedz pełnowartościowe białko lub strączki. Dieta w chorobie powinna być lekkostrawna!

3. Pamiętaj o produktach bogatych w kwasy omega-3 i omega-6.

4. Wybieraj lekkostrawne węglowodany, np. w postaci ryżu czy kaszy gryczanej, aby zapewnić organizmowi dużo energii.

5. Miód to Twój nowy przyjaciel. Nie tyko jest smaczny, ale pełni funkcję naturalnego antybiotyku (o ile nie został podgrzany!).

6. Czosnek to takżeTwój sprzymierzeniec, który zwalcza drobnoustroje.

7. Pamiętaj o probiotykach. Mleka, jogurty czy kefiry to świetne źródło dobroczynnej flory bakteryjnej., która aktywizuje układ odpornościowy.

8. Cebula powstrzymuje rozwój infekcji, dlatego sięgaj po nią, gdy tylko możesz.

9. Co pić na wzmocnienie organizmu? Dużo wody (min. 2 litry dziennie), ponieważ jest podstawowym orężem w walce z chorobą. Dodatkowo możesz sięgnąć po wspomnianą jeżówkę, aloes, żeń-szeń, tran lub czystek.

10. Jeśli borykasz się z niedoborem witamin, włącz od diety suplementy.

Swoje posiłki możesz planować z głową nawet w chorobie! Wystarczy, że odwiedzisz www.brabora.pl :)

Barbora

ZOBACZ TAKŻE

DLA CIEBIE

Darmowe kolorowanki do pobrania dla Twojego maluszkaDarmowe ebooki z przpepisami na różne okazje. Pobeirz teraz!