Kuchnia
7/12/2022

Ciasta na święta Bożego Narodzenia

Już coraz bliżej do świąt Bożego Narodzenia. Niebawem zakasamy rękawy i zaczniemy przygotowania do tej wyjątkowej okazji. Na wigilijne i świąteczne stoły przygotujemy tradycyjne dania, a także pyszne wypieki. I to właśnie na tych drugich skupimy się dziś. ;)

 

Ciasta na Święta

Wypiekiem bożonarodzeniowym może być tak naprawdę każde ciasto, które przyjdzie nam do głowy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by na przykład smakosze mazurka delektowali się nim także w grudniu. Jednak typowe ciasta na Wigilię to przede wszystkim pierniki, serniki, makowce oraz ciasta z miodem i czekoladą.

Częstym składnikiem wszelkich wypieków na Boże Narodzenie są miód, mak, orzechy oraz bakalie. Ze względu na małą ilość owoców sezonowych, robiąc świąteczne pyszności, sięgamy także po susz. Babeczki z suszem pozostałym po kompocie pozwalają tchnąć drugie życie w te owoce i uniknąć marnowania żywności. Święta Bożego Narodzenia to także zapach imbiru, cynamonu, kardamonu, goździków i czekolady. Dlatego ciasta wzbogacone o te dodatki będą idealnym rozwiązaniem na świąteczny stół. Nawet jeśli przygotowujemy zwykłą babkę piaskową ;).

Jeśli interesują Was przepisy na świąteczne wypieki, koniecznie co jakiś czas zaglądajcie na www.barbora.pl/przepisy/.  Co rusz publikujemy tam nowe instrukcje krok po kroku i listy składników. Produkty wymagane do przygotowania świątecznego wypieku można dodać do koszyka jednym kliknięciem. W zakładce znajdziecie nie tylko wypieki, ale także przepisy na świąteczne i wigilijne dania!

 

Wigilijne ciasto makowiec na Święta Bożego Narodzenia
Pyszny makowiec, przepis na https://barbora.pl/przepisy/

Jakie ciasta upiec na Boże Narodzenie?

Jak Polska długa i szeroka, tak wiele tradycyjnych ciast mamy do wyboru. W końcu każdy region szczyci się innymi wypiekami przygotowanymi z myślą o Świętach. Jeśli zastanawiacie się, jakie ciasta przygotować na wigilijny stół, do tych najpopularniejszych należą:

- Piernik, np.staropolski, bakaliowy czy nawet „Katarzynka”;

- Makowiec, np.zawijany, z bezą, na kruchym cieście;

- Sernik, np.  krakowski, wiedeński, New Yorker czy królewski;

- Marchwiak lub ciasto marchewkowe;

- Miodownik;

- Keks;

- Orzechowiec;

- Placek Żywiecki;

- Sękacz;

- Klasyczne ciasto czekoladowe;

- Torty.

 

Pyszne pierniczki jako wypiek na Święta
Domowe pierniczki, przepis na https://barbora.pl/przepisy/

Co słodkiego na święta?

Ciasta i torty to nie jedyny rodzaj domowych słodkości, które świetnie nadają się na Boże Narodzenie. W końcu takie pyszności, jak ciasteczka korzenne oraz pierniczki (przepis na nie znajdziecie tutaj!) są nieodzownym elementem na tę wyjątkową okazję!

Warto pamiętać, że zarówno pierniki, jak i korzenne ciastka, zyskują na smaku z czasem. Dlatego najlepiej przygotować je już teraz – będziemy mieć gwarancję, że na Wigilię ich smak „dojrzeje”. Pamiętajcie, że wszystkie niezbędne składniki świątecznych wypieków znajdziecie na Barbora.pl.

 

Kiedy piec ciasta na Święta?

Pierniczki i ciastka korzenne pieczemy na początku grudnia, do maksymalnie dwóch tygodni przed Wigilią. Zamykamy je w słojach lub szczelnych opakowaniach i dajemy im nabrać smaku "z czasem". Na dwa tygodnie przed świętami przygotowujemy ciasto na piernik, masę do makowca i kutii.

W okolicach 20 grudnia zabieramy się za pieczenie tart i kruchych ciasteczek, które również zamykamy w szczelnych pojemnikach. Na dwa dni przed Wigilią wypiekamy ciasta, takie jak makowiec, miodownik, piernik czy orzechowiec, a do tego przygotowujemy sernik na zimno. Dzień przed wigilią to czas przygotowania kompotu z suszu, dlatego w tym czasie możemy upiec ciasteczka lub muffinki, przy których wykorzystamy pozostały susz.

 

Jakie ciasta tradycyjne wypiekacie na Święta Bożego Narodzenia? Podzielcie się na naszym Facebooku!

Barbora

ZOBACZ TAKŻE

DLA CIEBIE

Darmowe kolorowanki do pobrania dla Twojego maluszkaDarmowe ebooki z przpepisami na różne okazje. Pobeirz teraz!