Już coraz bliżej do świąt Bożego Narodzenia. Niebawem zakasamy rękawy i zaczniemy przygotowania do tej wyjątkowej okazji. Na wigilijne i świąteczne stoły przygotujemy tradycyjne dania, a także pyszne wypieki. I to właśnie na tych drugich skupimy się dziś. ;)
Ciasta na Święta
Wypiekiem bożonarodzeniowym może być tak naprawdę każde ciasto, które przyjdzie nam do głowy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by na przykład smakosze mazurka delektowali się nim także w grudniu. Jednak typowe ciasta na Wigilię to przede wszystkim pierniki, serniki, makowce oraz ciasta z miodem i czekoladą.
Częstym składnikiem wszelkich wypieków na Boże Narodzenie są miód, mak, orzechy oraz bakalie. Ze względu na małą ilość owoców sezonowych, robiąc świąteczne pyszności, sięgamy także po susz. Babeczki z suszem pozostałym po kompocie pozwalają tchnąć drugie życie w te owoce i uniknąć marnowania żywności. Święta Bożego Narodzenia to także zapach imbiru, cynamonu, kardamonu, goździków i czekolady. Dlatego ciasta wzbogacone o te dodatki będą idealnym rozwiązaniem na świąteczny stół. Nawet jeśli przygotowujemy zwykłą babkę piaskową ;).
Jeśli interesują Was przepisy na świąteczne wypieki, koniecznie co jakiś czas zaglądajcie na www.barbora.pl/przepisy/. Co rusz publikujemy tam nowe instrukcje krok po kroku i listy składników. Produkty wymagane do przygotowania świątecznego wypieku można dodać do koszyka jednym kliknięciem. W zakładce znajdziecie nie tylko wypieki, ale także przepisy na świąteczne i wigilijne dania!

Jakie ciasta upiec na Boże Narodzenie?
Jak Polska długa i szeroka, tak wiele tradycyjnych ciast mamy do wyboru. W końcu każdy region szczyci się innymi wypiekami przygotowanymi z myślą o Świętach. Jeśli zastanawiacie się, jakie ciasta przygotować na wigilijny stół, do tych najpopularniejszych należą:
- Piernik, np. staropolski, bakaliowy czy nawet „Katarzynka”;
- Makowiec, np. zawijany, z bezą, na kruchym cieście;
- Sernik, np. krakowski, wiedeński, New Yorker czy królewski;
- Marchwiak lub ciasto marchewkowe;
- Miodownik;
- Keks;
- Orzechowiec;
- Placek Żywiecki;
- Sękacz;
- Klasyczne ciasto czekoladowe;
- Torty.

Co słodkiego na święta?
Ciasta i torty to nie jedyny rodzaj domowych słodkości, które świetnie nadają się na Boże Narodzenie. W końcu takie pyszności, jak ciasteczka korzenne oraz pierniczki (przepis na nie znajdziecie tutaj!) są nieodzownym elementem na tę wyjątkową okazję!
Warto pamiętać, że zarówno pierniki, jak i korzenne ciastka, zyskują na smaku z czasem. Dlatego najlepiej przygotować je już teraz – będziemy mieć gwarancję, że na Wigilię ich smak „dojrzeje”. Pamiętajcie, że wszystkie niezbędne składniki świątecznych wypieków znajdziecie na Barbora.pl.
Kiedy piec ciasta na Święta?
Pierniczki i ciastka korzenne pieczemy na początku grudnia, do maksymalnie dwóch tygodni przed Wigilią. Zamykamy je w słojach lub szczelnych opakowaniach i dajemy im nabrać smaku "z czasem". Na dwa tygodnie przed świętami przygotowujemy ciasto na piernik, masę do makowca i kutii.
W okolicach 20 grudnia zabieramy się za pieczenie tart i kruchych ciasteczek, które również zamykamy w szczelnych pojemnikach. Na dwa dni przed Wigilią wypiekamy ciasta, takie jak makowiec, miodownik, piernik czy orzechowiec, a do tego przygotowujemy sernik na zimno. Dzień przed wigilią to czas przygotowania kompotu z suszu, dlatego w tym czasie możemy upiec ciasteczka lub muffinki, przy których wykorzystamy pozostały susz.
Jakie ciasta tradycyjne wypiekacie na Święta Bożego Narodzenia? Podzielcie się na naszym Facebooku!