Kuchnia
6/10/2015

6 sposobów na wykorzystanie białek jaj

Jak świat długi i szeroki, jajka wykorzystywane są w kulinariach praktycznie wszystkich kultur. My– Polacy – używamy je do wypieków, sosów, panierek i wszelkich słodkości. Większość przepisów wymaga jednak użycia samych żółtek i często zostajemy z ponadprogramowymi białkami. Jak możemy wykorzystać białka jaj w duchu „less waste”? Barbora podpowiada!

 

1.  Maseczk a z białek

Zaczniemy od nieco mniej oczywistego rozwiązania. Miejsce białek jest nie tylko w kuchni, ale sprawdzą się także w… domowej toaletce. Białka z kurzych jaj mają mnóstwo dobroczynnych właściwości dla skóry twarzy. Dzięki zawartości potasu maseczka z białek zadba o odpowiednie nawilżenie skóry twarzy.

Białka pomagają walczyć z procesami starzenia, ponieważ bogate są w witaminę B2, która jest naturalnym antyoksydantem. Ryboflawina zwalcza wodne rodniki. Jeśli macie trudności z pozbyciem się zaskórniaków lub szukacie wsparcia w walce z trądzikiem, z pewnością ucieszy Was fakt, że białka zawierają cysteinę, która wykazuje działanie przeciwzapalne, reguluje wydzielanie się sebum, a do tego zwęża pory. Do tego ubite białko pomaga oczyszczać skórę ze wszelkich toksyn!

 

Dbająca o urodę dziewczyna związująca włosy

2. Lukier z białek

Po upieczeniu pysznego ciasta pozostało Ci kilka białek? Połącz przyjemne z pożytecznym i przygotuj pyszny lukier do dekoracji swojego wypieku, np.wyjątkowego ciasta marchewkowego z naszych przepisów. Jak przygotować lukrową polewę? Potrzebne są jedynie białka jaj i cukier puder oraz minimum 15 minut ucierania. Cukier dosypuj do momentu, gdy konsystencjabędzie zadowalająca.

 

Ciasto polane białym lukrem

3. Białka na pomoc przypalonemu żelazku!

Kto powiedział, że białka jajek nie nadają się do czyszczenia? Piana z białek świetnie radzi sobie z czyszczeniem złota i srebra – od biżuterii, aż po ramy, armaturę czy elementy mebli.  Białka ubite na sztywną pianę z ok. połową łyżeczki soli mogą uratować niejedno przypalone żelazko. Wystarczy posmarować nią przypalone elementy i pozostawić na 15 minut. Po upływie czasu pianę należy zmyć letnią wodą. Gotowe!

 

Żelazko prasujące niebieski materiał

4. Nieco białka w koktajlu

Lubisz przyrządzać owocowe lub warzywa koktajle i smoothies? Nic nie stoina przeszkodzie, aby do takiego posiłku wrzucić nadprogramowe białka. Białka jaj to także mile widziany dodatek w wielu alkoholowych drinkach, np. Whiskey Sour.

 

Reka wyciskająca cytrynę do pojemnika z liśćmi zieleniny

5. Zamiast żółtek – użyj białka!

Nie zalecamy majstrowania w przepisach i zamieniania żółtek na białka, ale są sytuacje, gdy śmiało możemy to zrobić. Wiele przepisów zaleca posmarowanie wyrobionego ciasta żółtkiem, aby nadać wypiekowi złocisty wygląd. Niewiele osób jednak wie, że białka sprawdzą się też znakomicie. Co prawda nie sprawią, że potrawa będzie miała złocisty kolor, ale za to nadadzą jej wyjątkowy połysk. Nie wspominając o dodatkowych walorach smakowych.

 

Dłonie w rękawicach kuchennych wyjmujące blachę muffinek z piekarnika

6. Białka jajek na pomoc roślinom

Jeśli lubisz dbać o rośliny albo szczycisz się bujną domową dżunglą, możesz białka wykorzystać na jeszcze jeden zaskakujący sposób. Jako że są one pełne składników mineralnych i witamin, nadadzą się jako swego rodzaju kuchenny nawóz. Białkami można śmiało podlać więdnąca roślinę, której potrzeba zastrzyku dodatkowych wartości odżywczych. Na przykłąd wtedy, gdy ziemia została już wyjałowiona, a my wsztrzymujemy się z przesadzaniem rosliny.

 

Szafka vintage na której stoją pnącza w doniczkach, na ścianie rysunki liści Monstery

 

Dodatkowa porada: Upichć pyszną bezę – Pavlova, na którą przepis znajdziesz tutaj.

Barbora

ZOBACZ TAKŻE

DLA CIEBIE

Darmowe kolorowanki do pobrania dla Twojego maluszkaDarmowe ebooki z przpepisami na różne okazje. Pobeirz teraz!