Jak świat długi i szeroki, jajka wykorzystywane są w kulinariach praktycznie wszystkich kultur. My– Polacy – używamy je do wypieków, sosów, panierek i wszelkich słodkości. Większość przepisów wymaga jednak użycia samych żółtek i często zostajemy z ponadprogramowymi białkami. Jak możemy wykorzystać białka jaj w duchu „less waste”? Barbora podpowiada!
1. Maseczka z białek
Zaczniemy od nieco mniej oczywistego rozwiązania. Miejsce białek jest nie tylko w kuchni, ale sprawdzą się także w… domowej toaletce. Białka z kurzych jaj mają mnóstwo dobroczynnych właściwości dla skóry twarzy. Dzięki zawartości potasu maseczka z białek zadba o odpowiednie nawilżenie skóry twarzy.
Białka pomagają walczyć z procesami starzenia, ponieważ bogate są w witaminę B2, która jest naturalnym antyoksydantem. Ryboflawina zwalcza wodne rodniki. Jeśli macie trudności z pozbyciem się zaskórników lub szukacie wsparcia w walce z trądzikiem, z pewnością ucieszy Was fakt, że białka zawierają cysteinę, która wykazuje działanie przeciwzapalne, reguluje wydzielanie się sebum, a do tego zwęża pory. Do tego ubite białko pomaga oczyszczać skórę ze wszelkich toksyn!

2. Lukier z białek
Po upieczeniu pysznego ciasta pozostało Ci kilka białek? Połącz przyjemne z pożytecznym i przygotuj pyszny lukier do dekoracji swojego wypieku, np. wyjątkowego ciasta marchewkowego z naszych przepisów. Jak przygotować lukrową polewę? Potrzebne są jedynie białka jaj i cukier puder oraz minimum 15 minut ucierania. Cukier dosypuj do momentu, gdy konsystencja będzie zadowalająca.

3. Białka na pomoc przypalonemu żelazku!
Kto powiedział, że białka jajek nie nadają się do czyszczenia? Piana z białek świetnie radzi sobie z czyszczeniem złota i srebra – od biżuterii, aż po ramy, armaturę czy elementy mebli. Białka ubite na sztywną pianę z ok. połową łyżeczki soli mogą uratować niejedno przypalone żelazko. Wystarczy posmarować nią przypalone elementy i pozostawić na 15 minut. Po upływie czasu pianę należy zmyć letnią wodą. Gotowe!

4. Nieco białka w koktajlu
Lubisz przyrządzać owocowe lub warzywa koktajle i smoothies? Nic nie stoina przeszkodzie, aby do takiego posiłku wrzucić nadprogramowe białka. Białka jaj to także mile widziany dodatek w wielu alkoholowych drinkach, np. Whiskey Sour.

5. Zamiast żółtek – użyj białka!
Nie zalecamy majstrowania w przepisach i zamieniania żółtek na białka, ale są sytuacje, gdy śmiało możemy to zrobić. Wiele przepisów zaleca posmarowanie wyrobionego ciasta żółtkiem, aby nadać wypiekowi złocisty wygląd. Niewiele osób jednak wie, że białka sprawdzą się też znakomicie. Co prawda nie sprawią, że potrawa będzie miała złocisty kolor, ale za to nadadzą jej wyjątkowy połysk. Nie wspominając o dodatkowych walorach smakowych.

6. Białka jajek na pomoc roślinom
Jeśli lubisz dbać o rośliny albo szczycisz się bujną domową dżunglą, możesz białka wykorzystać na jeszcze jeden zaskakujący sposób. Jako że są one pełne składników mineralnych i witamin, nadadzą się jako swego rodzaju kuchenny nawóz. Białkami można śmiało podlać więdnąca roślinę, której potrzeba zastrzyku dodatkowych wartości odżywczych. Na przykład wtedy, gdy ziemia została już wyjałowiona, a my wstrzymujemy się z przesadzaniem rośliny.
